fbpx
 

7 tips om autodiefstal met een contactloze sleutel te voorkomen

7 tips om autodiefstal met een contactloze sleutel te voorkomen

2 minuten leestijd

7 tips om autodiefstal met een contactloze sleutel te voorkomen

Een auto die u zonder sleutel kunt openen op het moment dat u in de buurt bent van uw voertuig. Bijzonder handig natuurlijk, maar het instappen zonder sleutel kent ook gevaren. Criminelen kunnen het signaal van de keyless entry namelijk onderscheppen en op afstand uw auto ontgrendelen. De dieven openen uw auto, starten deze en gaan ermee vandoor. Weg auto. Hoe kunt u nu uw auto met keyless entry-systeem het beste beveiligen tegen auto-inbraak en autodiefstal? Wij geven u 7 tips om auto-inbraak en autodiefstal met een contactloze sleutel te voorkomen.

Twee autodieven werken samen om uw sleutel uit te lezen

Er worden in Nederland steeds meer auto’s verkocht met keyless entry, ofwel zonder sleutel de autodeur openen. Bij keyless entry zendt de auto continu een signaal uit, waarbij de bijbehorende sleutel wordt gezocht. Op het moment dat de sleutel zich binnen een straal van 6 meter bevindt, gaat de auto open en kunt u het voertuig starten en wegrijden. Probleem is alleen dat autodieven hiertoe ook in staat zijn. Criminelen weten aan de hand van een speciale ontvanger precies welke auto’s over een keyless entry-systeem beschikken. Om uw auto te kunnen openen, werken twee autodieven samen. De één staat met een apparaatje bij uw auto en de ander met een ontvanger bij uw voordeur. Op deze wijze is het criminele duo in staat om binnen een straal van 6 meter uw sleutel uit te lezen en de auto probleemloos te openen. Zelfs de muren van uw woning houden keyless entry diefstal niet tegen.

Wees met passende maatregelen autodieven te slim af

Heeft u een auto met keyless entry? En wilt u voorkomen dat er in uw auto wordt ingebroken of dat dieven uw auto stelen? Volg dan onderstaande 7 tips op om autodieven te slim af te zijn.

Tip 1: bewaar uw autosleutel op minimaal 6 meter afstand van uw voordeur
Aangezien het signaal van keyless entry een maximaal bereik van 6 meter heeft, is het van belang om uw autosleutel in huis op voldoende afstand van de voordeur neer te leggen. Op meer dan 6 meter dus. Dan zijn dieven niet in staat om met hun speciale ontvanger het signaal op te vangen en dit te kopiëren. Laat ook uw contactloze reservesleutel van de auto niet slingeren in de buurt van de voordeur, een van de ramen of de voorgevel.
Tip 2: berg uw autosleutel op in een metalen blik of sleutelhoesje van metaalfolie
Het is belangrijk dat criminelen het signaal van uw keyless entry niet kunnen opvangen, versterken en kopiëren. Berg uw contactloze autosleutel én uw reservesleutel daarom op in een metalen blik of in een speciaal sleutelhoesje van metaalfolie. Hierdoor kan het signaal niet door autodieven worden opgepikt. Het metalen blik of sleutelhoesje van metaalfolie werkt als een kooi van Faraday, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen het blik of hoesje kunnen doordringen.
Tip 3: parkeer uw auto op een veilige plek
Heeft u een garage? Parkeer uw auto met keyless entry dan in uw garage, zodat autodieven zich geen directe toegang kunnen verschaffen tot uw voertuig. In geval u niet in staat bent om uw auto binnen te parkeren, is het slim om een goed zichtbare parkeerplek uit te kiezen. Uw eigen oprit is dan de beste optie. Een verlichte plek die goed zichtbaar is vanaf de stoep of de weg schrikt af. Criminelen opereren graag in het donker en worden liever niet opgemerkt.
Tip 4: zet uw autoalarm aan en maak dit zichtbaar
Voorkomen is beter dan genezen. Heeft uw auto een alarminstallatie? Zorg er dan voor dat het alarm automatisch wordt ingeschakeld. Daarnaast helpt het om met stickers op uw autoruiten duidelijk aan te geven dat uw auto over een alarm beschikt. Hierdoor is uw voertuig minder in trek bij criminelen, die liever voor eenvoudiger autodiefstallen gaan.
Tip 5: laat uw auto beveiligen tegen keyless entry
Schaf een goedgekeurd beveiligingssysteem tegen keyless entry voor uw auto aan. Veel verzekeraars eisen dat een auto met contactloze sleutel aan het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging voldoet. Dit is erkend door Kiwa SCM, de certificatie-instelling op het gebied van voertuigbeveiliging. Sinds 1 januari 2021 gelden er extra beveiligingsmaatregelen voor auto’s met een keyless entry-systeem. U kunt op de website van Kiwa SCM bekijken welke auto’s zijn goedgekeurd en welke voertuigen extra beveiliging nodig hebben. Voor auto’s tot 10 jaar oud kunt u ook op Autodiefstalcheck.nl nagaan in welke risicoklasse uw voertuig valt.
Tip 6: schakel de keyless entry uit

Als u helemaal geen risico op auto-inbraak en autodiefstal wilt lopen, zet u het keyless entry-systeem uit. Dat is bij steeds meer autosleutels mogelijk. Dit kan alleen als u met uw sleutel zelf uw auto open kunt maken. Dan zitten er namelijk knopjes op de sleutel. De keyless entry-functie kan vervolgens door een specialist worden uitgeschakeld. Bedenk wel dat u de portieren van uw auto alleen nog maar kan openen met de knopjes op uw autosleutel of met een klassieke contactsleutel.

Tip 7: neem contact op met een specialist voor een autosleutel bijmaken

U kunt ook kiezen voor voordelig en snel een hoogwaardige autosleutel bijmaken bij een specialist. Denk aan een vervangende autosleutel die niet te hacken is of een sleutel die geen signaal uitzendt en daarmee criminelen met speciale ontvangers buitenspel zet.

author--photo

Jan de Winter

Autosleutel expert
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

06-85749553