fbpx
 

Uw auto kwijt op een grote parkeerplaats? Houd de sleutel tegen uw hoofd!

Uw auto kwijt op een grote parkeerplaats? Houd de sleutel tegen uw hoofd!

2 minuten leestijd

Uw auto kwijt op een grote parkeerplaats? Houd de sleutel tegen uw hoofd!

Heeft u uw auto op een grote parkeerplaats of in een parkeergarage neergezet en weet u echt niet meer waar deze staat? Met een druk op het knopje van uw sleutel met afstandsbediening beginnen uw autolichten te knipperen en wordt uw voertuig ontgrendeld. Althans, als u dicht in de buurt van uw auto bent. Maar als u nog te ver weg staat, werkt dit helaas niet. Gelukkig is hier een even simpele als doeltreffende oplossing voor. Houd de autosleutel tegen uw hoofd tijdens het indrukken en u hebt opeens meer bereik. Uw hoofd versterkt het signaal van de afstandsbediening. Maar hoe dan?

Elektromagnetische golf met specifieke frequentie naar ontvanger in de auto
Sinds eind jaren 80 van de vorige eeuw maken autobezitters gebruik van elektronische sleutels om van een afstand de deuren te openen of te vergrendelen. Begin jaren 90 kwamen vervolgens de eerste op radiofrequenties gebaseerde autosleutels met afstandsbediening in de plaats van de minder betrouwbare sleutels met infraroodtechnologie. Deze autosleutels zijn vandaag de dag nog altijd gangbaar. Als u op de ontgrendelknop drukt, wordt een elektromagnetische golf met een specifieke frequentie naar een ontvanger in de auto gezonden. Dit zorgt ervoor dat de deuren van het slot gaan.

Het signaal dat vanuit de sleutel wordt verzonden, verzwakt echter naarmate de afstand tot de auto groter wordt. Professor Roger Bowley van de Nottingham University laat dit zien op een YouTube-filmpje. Op 20 passen van zijn auto kan hij zijn voertuig nog redelijk eenvoudig ontgrendelen. Maar op 35 passen afstand werkt het signaal niet meer als de Britse professor de sleutel in de richting van de auto wijst. Als hij de sleutel echter tegen zijn hoofd drukt, knipperen de lichten van de auto en worden de deuren ontgrendeld. Het signaal is opeens weer sterk genoeg!

Het hoofd bestaat voor bijna 80% uit water, dat het signaal versterkt
Volgens professor Roger Bowley komt het grotere bereik van de autosleutel doordat het hoofd van de mens voor bijna 80% uit water bestaat. Hierdoor worden de elektromagnetische golven versterkt. In het elektromagnetische veld dat door de autosleutel wordt uitgezonden, gaan de watermoleculen met een positieve lading de ene kant op, terwijl de negatief geladen zuurstofionen juist de tegenovergestelde richting opgaan. Dit wordt ook wel oscillatie genoemd. De positieve en negatieve ladingen worden uit elkaar getrokken en gaan weer naar elkaar toe. Er wordt daarbij opnieuw een radiogolf opgewekt. Om deze reden is het bereik van een autosleutel groter als u deze tegen het hoofd houdt dan als u deze gewoon met een handwijzing gebruikt.

Dit verschijnsel werkt niet alleen als u de autosleutel met afstandsbediening tegen uw hoofd of kin houdt. Een flesje water doet ook wonderen, omdat er hetzelfde proces van oscillatie optreedt. Deze truc werkt overigens alleen bij sleutels die gebruikmaken van radiogolven. Bij autosleutels met infraroodtechnologie helpt dit niet.

Het klinkt als een leuke grap, maar het is echt waar

Druk de autosleutel met afstandsbediening op uw voorhoofd en tegen uw kin en de kans is groot dat uw autodeuren van een grotere afstand worden ontgrendeld. Het klinkt als een leuke grap, maar het is echt waar. De supergeleidende eigenschappen van water zorgen hiervoor. Het fenomeen werkt bij alle op radiofrequenties gebaseerde autosleutels van alle bekende merken. Dan is het handig om een sleutel te laten bijmaken, zeker als u niet in het bezit bent van een reservesleutel. In dat geval grijpt u nooit meer mis. En u vindt altijd uw auto als deze geparkeerd staat op bijvoorbeeld een grote luchthavenparking of een groot festival- of evenemententerrein.

author--photo

Jan de Winter

Autosleutel expert
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

06-85749553